Risotto galben (cu sofran)

de Brindusa in Aperitive / Garnituri, 21 Apr 2010 | 6827 vizualizari

 

De multa vreme ma inghiontesc singura si-mi fac curaj ca sa incerc sa fac un risotto. Am avut impresia ca e ceva greu, cand de fapt e vorba de o mancare pe care trebuie s-o faci cu multa dragoste. Trebuie sa stai langa el din momentul cand incepi si pana ce e gata, adica in jur de o jumatate de ora

 

INGREDIENTE

  • 1 ceapa, tocata marunt
  • 30 g unt (sau 3 linguri ulei de masline)
  • 1 l supa clara de vita (facuta in casa, nu din cub!)
  • maduva de la oasele de vita din care ai facut supa (cam 50 g)
  • 200 g orez cu bob mare rotund (eu am luat de la Scotti, Colosal)
  • 150 ml vin alb sec
  • 50 g parmezan de buna calitate (Garan Padano de la Galbani am folosit eu)
  • 1plic de sofran de la Kotany
  • sare, piper dupa gust
Portii: 3
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Risotto galben (cu sofran):

Mai intai pune intr-o ceasca cam 5 linguri de apa calduta peste sofran. Amesteca si lasa sa se dizolve.

Incalzeste supa.

Intr-o tigaie incapatoare topeste untul. Da focul mic, adauga ceapa si maduva si lasa  sa se inmoaie cam 5-7 minute. Da focul la mediu si adauga orezul. Prajeste-l amestecand continuu cateva minute. Potriveste in asa fel taria focului incat orezul sa nu se rumeneasca, ci doar sa devina translucid. Adauga vinul si coace la foc mic- mediu, pana s-a absorbit tot, amestecand continuu.

Adauga cate un polonic de supa. Amesteca in orez pana ce tot lichidul s-a absorbit. Continua acest procedeu pana ce orezul este moale, dar cumva al dente. Mie mi-a trebuit toata supa, dar e posibil ca alte tipuri de orez sa necesite mai putina sau mai multa. Oricum, in final bobul de orez trebuie sa ramana intreg, dar moale. Si totul trebuie sa fie intr-un sos cremos. Nu trebuie sa fie un orez uscat.

In final adauga sofranul si amesteca sa se absoarba apa. Potriveste de sare si piper. Adauga parmezanul, amesteca si serveste cald ca garnitura la alte mancaruri sau ca antreu.

TIPS-URI

1

risotto nu mai e la fel de bun cand se raceste. De aceea e bine sa pregatesti numai atat cat se mananca la acea masa.

2

poti folosi si alte arome, dupa cum preferi

Daca ti-a placut reteta noastra "Risotto galben (cu sofran)" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (15)

FlyingRoo 1

22.04.2010, 19:44

Madi, eu vreau inapoi in Australia!

madi_marin 1

22.04.2010, 20:08

si in Australia vreau.....

Brindusa 1

22.04.2010, 20:31

ohooohoo cam departicel

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5129 puncte

Ksenya

2078 puncte

Rocsi

1566 puncte

trifadalia

800 puncte

Panacris

355 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola

Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola, bun de te lingi pe degete!

citeste mai mult
Polenta cu mix de ciuperci și brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
RETETA RECOMANDATA
Patlicanli Pilav - Pilaf turcesc cu vinete